OCMW's helpen samen kansarmen aan een job

Op 13 december 2016, over deze onderwerpen: OCMW-raad

De OCMW’s van Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Putte werken voortaan nauwer samen om inwoners die hun plaats niet vinden op de arbeidsmarkt aan een job te helpen. De VDAB is regisseur binnen de samenwerking.

De OCMW’s van Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Putte proberen samen kansarmen te helpen op de arbeidsmarkt. De lokale VDAB-kantoren in de vier gemeenten zijn intussen gesloten, omdat ze niet meer rendabel waren. Daarom zijn inwoners verplicht om naar het Mechelse kantoor te trekken, maar dat blijkt niet de ideale oplossing te zijn.

De nieuwe samenwerking die maandag officieel werd bekrachtigd, moet een waardig alternatief zijn. “De VDAB blijft de regisseur binnen het verhaal. Samen proberen we ervoor te zorgen dat kansarmen gelanceerd geraken op de arbeidsmarkt. Dat doen we onder meer door anderstalige werkzoekenden te stimuleren om Nederlands te leren. Dat moet leiden tot een positief en inclusief verhaal”, zegt Katelijns OCMW-voorzitter Dave Van Oosterwyck (N-VA).

Welke voertaal?

Laat het nu net die taalbarrière zijn die ook de VDAB weg wil krijgen. Toch zou het volgens provinciedirecteur Bjorn Cuyt geen struikelblok mogen zijn vor de echte vakman. “Er zijn natuurlijk sectorale verschillen. Bij een bedrijf waar de voertaal Engels is, kom je met alleen kennis van het Nederlands niet ver genoeg. Vaak kunnen echte vakmannen, bijvoorbeeld een buitenlandse bakker, perfect meedraaien achter de schermen.”

Dat taal niet alleen een professioneel bindweefsel is, vindt Theo Boel, OCMW-voorzitter uit Duffel evident. “Ook het sociale speelt hier een belangrijke rol. Bovendien moeten we inzetten op manieren om onze taal al doende te leren, net zoals ons project De Kunstfabriek. Uiteraard zijn de volmondige inzet van de cliënt en zijn familie cruciaal.”

Zes actiedomeinen

De vier OCMW’s hebben enkele actiepunten uitgekozen, het activeren van de leefloners staat bovenaan het lijstje. De vier besturen willende doelgroep informeren over de informatie-uitwisseling die mogelijk is via het systeem ‘Mijn Loopbaan voor Partners’ van de VDAB. Ook helpen ze cliënten om zich in te schrijven als werkzoekende.

De OCMW’s krijgen toegang tot het informaticasysteem van de VDAB zodat beide partijen beter op de hoogte blijven van de trajecten van de cliënt. Sociale tewerkstelling is een ander belangrijk punt, samen met het gericht zoeken naar de gepast job. “We reiken de hand aan elke doelgroep, ook de langdurig werklozen. We gaan voor een snel integratiebeleid en hopen dat in de toekomst niet alleen de OCMW’s maar ook de gemeentebesturen partner worden”, zegt Cuyt.

erik van eycken GVA 13/12/2016

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is