Duffels zwerfkattenproject is succesverhaal

Op 11 januari 2021, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Eind 2015 startte de gemeente met een campagne om het aantal zwerfkatten binnen de perken te houden. Het gaat om een diervriendelijk project waarbij zwerfkatten gesteriliseerd of gecastreerd worden en nadien opnieuw vrijgelaten. Gechipte huiskatten worden niet meegenomen. Alle katteneigenaars zijn sinds 2017 ook verplicht om hun dier te chippen en registreren.

De aanwezigheid van zwerfkatten in verschillende wijken, plantsoenen en braakliggende gronden veroorzaken gezondheidsproblemen voor de dieren en overlast voor de omgeving. Door sterilisatie en castratie van de zwerfkatten daalt op termijn hun aantal. In 2020 werden in Duffel 24 zwerfkatten gevangen en behandeld. In 2019 waren er dit nog 46.

“Door zwerfkatten te vangen in speciale bakken, te laten castreren of steriliseren door een dierenarts en weer uit te zetten kan de gemeente het zwerfkattenprobleem op een doeltreffende en diervriendelijke manier aanpakken”, reageert burgemeester en bevoegd voor dierenwelzijn Sofie Joosen. “Ik kan rekenen op een gemotiveerd team van vrijwilligers die dit project mee tot een succes maken. Hopelijk zet de dalende trend van het aantal zwerfkatten zich nu verder.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is