Mobiele camera's tegen sluikstorten

Op 16 mei 2022
Mobiele camera's tegen sluikstorten

Zwerfvuil en sluikstorten blijven, ondanks vele inspanningen, een hardnekkig probleem en een grote ergernis. In de strijd tegen sluikstort zetten we nu ook mobiele camera’s in, deze worden dus regelmatig verplaatst. Boetes kunnen oplopen tot 350 euro plus de opruimingskosten van het sluikstorten. Naast de camera's zullen ook sensibilisatie, nieuwe vuilnisbakken en het opruimwerk van de Duffelse groene meters en peters onderdeel blijven van het plan van aanpak tegen zwerfvuil en sluikstorten.

De twee mobiele camera’s die de gemeente heeft aangekocht zullen in eerste instantie ingezet worden op de gekende hotspots. Nadien zullen ze op regelmatige basis verplaatst worden binnen Duffel. Het gemeentepersoneel staat in voor de plaatsing van de toestellen, het wisselen van de batterij en om de nodige beelden aan de politiezone BODUKAP te bezorgen. Bij vaststelling van een inbreuk wordt dan een proces-verbaal opgesteld door de politie. Een overtreder riskeert een maximum GAS-boete van 350 euro. Daarnaast draait de sluikstorter ook op voor alle opruimingskosten.
“In verschillende gemeenten is de inzet van sluikstortcamera’s al een succes gebleken. Enerzijds als afschrikmiddel voor mogelijke sluikstorters, maar ook om daders te betrappen”, zegt schepen van milieu Isabel Glorie.
“Handhaving is een belangrijke stap bij elk beleid, ook bij de aanpak van sluikstorten. Na de evaluatie van het effect en het gebruiksgemak van deze twee camera’s kunnen er camera’s bijkomen indien nodig”, aldus onze burgemeester Sofie Joosen.
Met deze camera's is alweer een belofte uit het bestuursakkoord verwezenlijkt. We werken elke dag enthousiast verder om van Duffel een nog mooiere en aangenamere plek om wonen te maken.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is