Mooie vooruitzichten voor kasteelruïne Ter Elst

Op 13 maart 2023, over deze onderwerpen: Cultuur & erfgoed

De N-VA draagt zorg voor de Duffelse monumenten, denken we maar aan de restauraties van Cinema Plaza en het Spoorwegfort. Ook de kasteelruïne Ter Elst is nu aan de beurt. We willen van het kasteel in het Muggenbergpark opnieuw een event- en ontmoetingsplek maken. 

We werken voor de restauratie van kasteelruïne Ter Elst opnieuw samen met Stichting Kempens Landschap. ‘We willen de site bewaren en permanent openstellen voor het publiek zodat bezoekers kennis kunnen maken met de historiek van het kasteel. De ruïne zal terug veilig gemaakt worden zodat er ook opnieuw evenementen kunnen georganiseerd worden’, zegt burgemeester Sofie Joosen.

Om de stabiliteitsproblemen aan te pakken zullen de muren met elkaar verbonden worden. De vroegere ridderzaal krijgt daarbij een glazen overkapping. Door deze ingrepen zal ook de ridderzaal benut kunnen worden. Binnenin zal een trappenpartij zorgen voor verbinding tussen het vroegere vloerniveau en de kelder. De zaal zal plaats bieden aan zo'n 50 personen.

Om er een veilige en gebruiksvriendelijke site van te maken zal de bestaande brug worden verbreed tot 3 meter en komt er een nieuwe balustrade. Ook het binnenplein zal opnieuw aangelegd worden. De aanwezige bomen blijven alvast behouden. Verder komt er ook een volledig nieuwe wandelbrug. We willen wandelaars en fietsers langs de Nete uitnodigen om het stukje Duffels erfgoed te bekijken. Het kan een idyllische rustplaats worden voor jong en oud. De kasteelruïne uit rode baksteen en bleke kalksteen met zijn typische hoek- en traptorens spreekt dan ook tot de verbeelding.

De gemeente kan voor het project rekenen op 655.000 euro aan subsidies dankzij de goedkeuring van Vlaams Minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele (N-VA). De werken aan kasteel Ter Elst zullen starten in de lente ’23. De officiële opening is gepland tijdens de zomer van 2025 maar ook eerder, tijdens de Open Monumentendag ‘24, zullen de Duffelaars al een kijkje kunnen gaan nemen. We kijken er alvast naar uit.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is