Sofie en collega Peter Wouters in het Nieuw-Vlaams Magazine.

Op 28 maart 2017

Van kerk naar columbarium.

 

Op initiatief van de N-VA keurde het Vlaams Parlement een decreet wijziging goed die meer mogelijkheden biedt om kerken een nieuwe bestemming te geven als columbarium. “Zo’n herbestemming als bewaarplaats voor urnen kan voortaan ook voor ongebruikte kerken zonder begraafplaats”, legt Vlaams Parlementslid Sofie Joosen uit. “Zo kunnen onze lokale besturen aan meer leegstaande kerken een nieuwe, mooie en zinvolle invulling geven”, vult haar collega Peter Wouters aan.

Tot voor kort moest elke begraafplaats ook elke vorm van lijkbezorging mogelijk maken: het lichaam begraven, de as van de overledene uitstrooien op een strooiweide en de urne met de as bewaren in een urnenveld of in een columbarium.
“Daardoor kon een ontwijde kerk enkel tot columbarium worden om - gevormd indien ze was omgeven door een begraafplaats waar je de as kon uitstrooien en waar je ook lichamen kon begraven”, verduidelijkt Joosen. “Maar heel wat begraafplaatsen rond kerken zijn de afgelopen decennia gesloten en ontruimd, om plaats te maken voor parkeerruimte en/of groen in het centrum van de dorpskern.”


Het gevolg is dat er vandaag nog maar een paar ongebruikte kerken als columbarium zijn ingericht. “Onze decreetwijziging brengt daarin hopelijk verandering”, besluit Peter Wouters.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is