Sterrenregister mogelijk maken

Op 29 november 2023
Initiatiefnemer Kristoff Van Genechten en schepen Dirk Broes

‘Ouders van stilgeboren kinderen, waarvan de zwangerschap minder dan 140 dagen duurde, kunnen het heengaan van hun kind op geen enkele manier aangeven. Het openen van een sterrenregister zou hieraan tegemoet kunnen komen’, zegt N-VA-gemeenteraadslid en initiatiefnemer Kristoff Van Genechten (N-VA).

‘Wanneer een kind vroegtijdig tijdens de zwangerschap komt te sterven heb je als ouder geen troostende herinneringen. Je blijft je je hele leven lang afvragen hoe je zoon of dochter er zou uitgezien hebben op latere leeftijd, wat hij of zij gestudeerd zou hebben, wat zouden zijn of haar talenten geweest zijn, enz… Met de mogelijkheid tot erkenning van het overlijden zouden we de ouders kunnen steunen in hun verdriet’ vervolgt Kristoff Van Genechten. 

Schepen Dirk Broes reageert positief

Schepen van Begrafeniszorg en Erediensten Dirk Broes is het idee alvast genegen: ‘Ouders zouden het overlijden van hun sterrenkind officieel kunnen aangeven en hiervoor bijvoorbeeld een registratieakte ontvangen. De registratie mag uiteraard geen verplichting zijn en heeft geen verdere juridische gevolgen maar het kan wel een troost betekenen voor rouwende ouders’, aldus de N-VA-schepen. Eerder introduceerde de schepen zelf al Wereldlichtjesdag in onze gemeente en Duffel neemt ook jaarlijks deel aan de Koesterweek. Met dit initiatief tonen we opnieuw ons hart en medeleven.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is