Tovertafel prikkelt bewoners woonzorgcentrum Sint-Elisabeth

Op 23 mei 2016, over deze onderwerpen: OCMW-raad

Het OCMW van Duffel koopt een ‘tovertafel’ voor de aandachtsafdeling van woonzorgcentrum Sint-Elisabeth. De tovertafel is eigenlijk een projector die verschillende bewegende beelden (visjes, vlinders, herfstbladeren,…) projecteert op een tafel. Een infraroodsensor detecteert je handen op de tafel. Zo kan de deelnemer bijvoorbeeld blaadjes van tafel vegen, visjes verjagen of een bal overtikken. Het doel is om personen met dementie uit hun cocon van passiviteit te halen en om ze in beweging te brengen.

Tijdens de restaurantdagen in het weekend van 21-22 mei werd een demonstratie gegeven. De opbrengst van deze restaurantdagen zal trouwens mee gebruikt worden voor de aanschaf van dit toestel (7.000 euro).

“Vooral de bewoners die in een gevorderde fase van dementie zitten hebben weinig baat bij klassieke groepsactiviteiten. Zij hebben nood aan een individuelere benadering. Zij reageren vooral op visuele en tactiele prikkels. Het is op dit gebied dat we momenteel nog wat tekort schieten in het animatieaanbod voor deze doelgroep. De tovertafel past helemaal in ons streven naar doelgerichte zorg op maat.” vertelt Theo Boel, voorzitter van het OCMW. “We konden de tovertafel al eens uitproberen. De animatieploeg was alvast enthousiast. Bewoners die anders weinig uit zichzelf bewegen, werden geprikkeld om te reageren op hetgeen ze zagen. Bewoners die meestal onrustig door de gangen lopen, gingen toch zitten en zich met het spel bezighouden wat hun onrust wegnam.” besluit Theo Boel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is