Week van de valpreventie: tips van gemeenteraadslid Guido Van Doninck

Op 23 april 2019

Naar jaarlijkse gewoonte is er in april “De week van de valpreventie”. Dit jaar vindt deze plaats van 22 tem 28 april met als thema “Laat angst om te vallen je leven niet bepalen!”. Duffels N-VA-gemeenteraadslid en sportarts Guido Van Doninck deelt daarom enkele handige tips:

"De belangrijkste preventieve maatregel die mensen gemakkelijk zelf iets aan kunnen doen, is houdingstraining en bewegen. Enkele eenvoudige oefeningen via Tai Chi of Yoga zijn voldoende om uw spieren te trainen, daardoor uw houding te verbeteren en bijgevolg minder risico te lopen om te vallen.

Enkele voorbeelden:

  • Achter een stoel gaan staan, al of niet met steunname
  • Proberen op één been te gaan staan
  • Het andere been langzaam optrekken tot de knie geplooid is in een hoek van 90°
  • Het geplooide been terug langzaam laten zakken en steunname op beide benen
  • Ook een lichte wandeling (al of niet met hulpmiddel) is heilzaam
  • Fietsen (dit kan ook op de hometrainer) is ideaal voor de kniegewrichten

Als sportarts weet ik dat een lichte tot matige inspanning gedurende 30 minuten aan 5x/week goed is voor hart en bloedvaten, een lagere cholesterolspiegel geeft, een betere suikerspiegel, soepelere en minder ontstoken gewrichten, stimulatie van de hersenen en een betere slaap.

Voor personen die intensiever willen bewegen, raad ik aan om de de bewegingsdriehoek te raadplegen via https://www.gezondleven.be/themas/beweging-sedentair-gedrag/bewegingsdri...

Maar ook voor personen die de aanbeveling bewegen of langdurig zitten niet halen is er bijstand. Op eenvoudige verwijzing van de huisarts kan men terecht bij een bewegingscoach. 

Tot slot kan ik besluiten dat niets de bevolking nog kan tegenhouden om te bewegen en te sporten!

Dr Guido Van Doninck."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is