Duffel wipt tegels

Op 30 maart 2023, over deze onderwerpen: Natuur en Leefmilieu

Van 21 maart tot en met 31 oktober wordt het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen georganiseerd. Ook onze gemeente doet mee en zet daarmee volop in op ontharding. De actie past in het Vlaamse klimaatplan en de Blue Deal, die van Vlaanderen een klimaatbestendige regio wil maken.

Vlaanderen is één van de meest verharde regio's van Europa. Na een warme dag koelen stenen niet snel af en als het regent laten ze geen water door. Tijd voor verandering. De N-VA wil van Duffel een nog groenere en gezondere gemeente maken. Ontharden en een groenere omgeving heeft heel wat voordelen. Stenen houden de warmte van de zon vast en geven die vooral 's avonds terug af. Dit zorgt voor warme en slapeloze nachten. Meer groen in je tuin of buurt helpt om dit hitte-effect tegen te gaan. Planten en bomen geven verkoeling. Wist je dat 1 volwassen boom hetzelfde koelende vermogen heeft als 5 airco's? Tegels, stenen, beton,... laten geen water door. Door te ontharden zorgen we ervoor dat de bodem opnieuw goed kan functioneren en het regenwater kan opnemen als een echte spons. Door plaats te maken voor planten, maak je je tuin aantrekkelijker voor kleine en grote dieren. 

Duffelse onthardingsprojecten

'Ook in onze gemeenten zijn we volop bezig met enkele onthardingsprojecten. Momenteel wordt er gewerkt aan het Senthout. Later zal ook de speelplaats van de gemeentelijke basisschool 't Kompas aan de beurt komen en ook de Trapstraat zal gedeeltelijk onthard worden', aldus schepen van Milieu en Natuur Isabel Glorie. Maar je kan ook zelf je steentje bijdragen en dat kan je letterlijk nemen. Iedereen kan deelnemen: inwoners, verenigingen, bedrijven,...

Meer info vind je op www.duffel.be/tegelwippen of op www.vk-tegelwippen.be

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is