Nieuw Duffels bos

Op 29 november 2021, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws, Jong N-VA, Natuur en Leefmilieu

Duffel is alweer een stukje groen rijker. Op zondag 28 november gingen tijdens de boomplantactie in de Varestraat maar liefst 4.000 boompjes en struiken de grond in. Onze burgemeester en schepenen, enkele N-VA-bestuursleden en Jong N-VA staken graag de handen mee uit de mouwen. Het bos dat de naam Romboutbos krijgt komt er in samenwerking met Natuurpunt.

Dankzij de financiële steun van de gemeente Duffel en de bebossingssubsidies van Vlaams minister Zuhal Demir kon Natuurpunt vorig jaar het perceel van 1,3 hectare aankopen in de Varestraat. Het nieuwe bos grenst aan een bestaand bos van het natuurgebied Goorbosbeekvallei waardoor het boscomplex bijna verdubbelt. Hiermee helpt de gemeente het bomencharter mee te realiseren.

Er werd grotendeels zomereik geplant maar ook kleine groepjes wintereik, linde en haagbeuk. Rondom het bos werden er diverse inheemse struiken geplant zoals hazelaar, meidoorn, sleedoorn, enz. Zo komt er uiteindelijk een gevarieerd bos met een hoge koolstofopslag. ‘De jonge bomen en struiken kunnen hier nu groeien tot een structuurrijk biodivers bos. Wanneer dit bos zich wat meer ontwikkeld heeft, zal de aanleg van een wandelpad iedereen uitnodigen om hier de natuur te ontdekken en ervan te genieten’, aldus schepen van Natuur Isabel Glorie.

Het nieuwe bos krijgt de naam Romboutbos. De naam verwijst naar het kapelletje van Sint-Rombout dat op de Ferrariskaart van 1776 op de hoek van de Varestraat en de Mechelsebaan te zien is.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is