Ook in Duffel fraudeonderzoek naar buitenlandse bezittingen sociale huurders

Op 30 maart 2021, over deze onderwerpen: Welzijn en sociale zaken

De Vlaamse overheid voorziet in een raamcontract om relatief makkelijk onderzoeken naar buitenlandse eigendommen te kunnen voeren. Hiermee kan eindelijk de sociale fraude met buitenlandse eigendommen aangepakt worden. Ook in Duffel zal die mogelijkheid benut worden. Dat blijkt uit het antwoord dat schepen Isabel Glorie (N-VA), bevoegd voor sociale huisvesting, op de gemeenteraad gaf op de vraag van gemeenteraadslid Ivan Blauwhoff (N-VA).

Sociale huurwoningen moeten worden voorbehouden voor de doelgroep die er effectief recht op heeft. Wie een sociale woning huurt, mag niet tegelijkertijd een eigen woning bezitten. Dat zijn de regels. De controle op binnenlandse onroerende eigendommen kan betrekkelijk eenvoudig. Voor eigendommen in het buitenland ligt dat moeilijker. De Vlaamse overheid biedt nu een oplossing door het inschakelen van onderzoeksbureaus om die gevallen van fraude te ontmaskeren. Uit pionierswerk gevoerd in Antwerpen en Lier blijkt dat het onderzoek ook juridisch standhoudt.

Isabel Glorie, schepen voor sociale huisvesting, legt uit : “ Voor een huisvestingsmaatschappij op zichzelf is het heel moeilijk om zo’n onderzoek naar buitenlandse eigendommen te voeren. Met dit aanbod van de Vlaamse overheid valt die administratieve drempel weg. Ook de financiële drempel valt grotendeels weg omdat de onderzoeken nu door Vlaanderen worden gesubsidieerd. De raamovereenkomst is een goed middel om het systeem eerlijker te maken.  Sociale woningen  moeten toekomen aan wie er recht op heeft.”

De woonmaatschappijen actief op het Duffels grondgebied tonen alvast interesse in het raamcontract. Isabel Glorie: “ Ik zal de sociale huisvestingmaatschappijen die in Duffel actief zijn, aanmoedigen om hier gebruik van te maken. SVK Onderdak heeft al bevestigd dat ze dit wensen toe te passen bij vermoeden van bezit van onroerend goed in het buitenland. Ook De Volkswoningen van Duffel heeft positief gereageerd op mijn vraag. Daar moet de raad van bestuur nog wel de finale knoop doorhakken maar dat is normaal gezien geen probleem.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is